PROGRAMUL CAPACITATI, MODULUL III PROIECT BILATERAL
Contract 08CB/30-05-2008
Partener Roman - UPB

pub.ro

Director - Prof.Univ.Dr.ing. Dragos Ovidiu KISCK

Partener Coreean - KERI

keri.re.kr

Director - Dr. Junghwan CHANG

Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica din Romania
ancs.ro


Ministerul Educatiei, Stiintei si Tehnologiei din Coreea de Sud
mest.go.kr

Masina sincrona cu flux transversal (TFM) cu magneti permanenti combina utilizarea magnetilor permanenti de energie ridicata cu proiectarea concentratoarelor de flux pentru o distributie tridimensionala a fluxului magnetic. Aceste motoare au un numar de avantaje care le evidentiaza fata de alte tipuri de motoare electrice. Cel mai important este acela, ca nu este nici o limitare intre spatiul necesar pentru materialul magnetic si spatiul ocupat de infasurarile armaturilor motorului. Acest fapt creste flexibilitatea proiectarii, in comparatie cu masinile electrice cu flux longitudinal, care pentru o densitate de flux mare, necesita curenti semnificativi. Alt avantaj al masinilor sincrone cu flux transversal cu magnet permanenti este acela ca se poate creste densitatea de forta cu cresterea numarului perechilor de poli sau prin descresterea pasului polar, pentru o dimensiune geometrica data. Avand aceste avantaje, este de comun acord acceptat ca motoarele cu flux transversal cu magneti permanenti au o densitate de forta foarte mare in comparatie cu celelalte tipuri de masini electrice, raportul fiind de pana la trei - cinci ori mai mare. De aceea, motoarele cu flux transversal, par a fi foarte adecvate pentru aplicatii de control direct, necesitand densitate de forta mare, fara a se reduce randamentul motorului. Pe langa aceste avantaje, motorul sincron cu flux transversal genereaza o forta variabila datorita variatiei reluctantei magnetice. Acest fapt poate conduce la zgomot si vibratii ale masinii si trebuie minimizate prin colaborarea intre proectarea masinii si tehnicilor avansate de control digital. O alta problema (care, de fapt, nu este numai problema masinilor cu flux transversal) pentru comecializarea motoarelor cu flux transversal, este generata de senzorul de pozitie. In mod normal, motoarele uilizeaza un senzor scalat pentru controlul pozitiei dar, acesta este scump, necesita o structura speciala de montare si admite tolerante foarte stranse pentru instalare. Din fericire, statorul motorului sincron cu flux transversal, are reluctanta variabila si deschide astfel posibilitatea adaptarii unui senzor de pozitie inductiv.

Colaborarea intre Coreea de Sud (Korea Eletrotechnology Research Institute - KERI - "Industry Applications Research Laboratory" - www.keri.re.kr/iarc/) si Romania (Universitatea Politehnica din Bucuresti - UPB - Facultatea de Inginerie Electrica - Laboratorul "Controlul Sistemelor de Actionare Electrica cu Procesoare Digitale de Semnal" - DSP_CED - www.dsp-control.pub.ro) s-a realizat in doua parti.
· Prima parte a fost reprezentata de studiul senzorului de pozitie inductiv aplicat pentru determinarea pozitiei motorului cu flux transversal - TFM (motoarele cu flux transversal avand o densitate de energie foarte mare comparativ cu celelalte tipuri de masini electrice), KERI avand foarte multa experienta in dezvoltarea motoarelor sincrone cu flux transversal iar UPB avand activitati de cercetare legate de controlul cu traductoare/fara traductoare - "sensorless" al masinilor electrice de diferite tipuri.
· A doua parte a fost reprezentata de studiul metodelor de minimizare a riplului fortei de tractiune a motorului sincron cu flux transversal - TFM. Riplul fortei poate fi scazut, pe de o parte, prin proiectarea adecvata a masinii si, pe de alta parte, printr-un control adaptiv de minimizare a riplului fortei.

Riplul fortei de tractiune (al cuplului electromagnetic la motoarele electrice rotative) a fost diminuat, pe de o parte, prin proiectarea adecvata a masinii (reducandu-se valorile inductivitatilor fazelor masinii) si, pe de alta parte, printr-un control adaptiv de minimizare a riplului fortei utilizand identificarea on-line a parametrilor motorului, controlul vectorial al acestuia si, de asemenea, controlul "sensorless" - fara traductoare de turatie/pozitie.

Astfel, obiectivele principale realizate ale proiectului bilateral SISFRMTFM pot sintetizate dupa cum urmeaza:

- cercetarea teoretica si experimentala a solutiilor de estimare a parametrilor necesari controlului motorului cu flux transversal de mare densitate de energie (viteza, pozitie, cuplu electromagnetic, forta de tractiune, flux);
- realizarea simularilor numerice pentru validarea metodelor de estimare propuse;
- definirea si testarea strategiilor inovatoare de control Sensorless/Sensored - control cu sensor de pozitie inductiv si de minimizare a riplului fortei;
- alegerea solutiei optime pentru comanda motorului sincron cu magneti permanenti cu flux transversal si relizarea unui prototip (motor electric - sistem de comanda numerica).

Ultima actualizare: Octombrie 26, 2009 .

 
 

 
©Copyright 2005 DSP Control of Electrical Drives Lab@UPB All Rights Reserved
Pentru mai multe informatii, va rugam contactati dragos@dsp-control.pub.ro